The Art Server

Henk Pröpper weg bij uitgeverij De Bezige Bij

bbb

Uitgeverij De Bezige Bij heeft bekendgemaakt dat Henk Pröpper opstapt als directeur-uitgever.  Naar verluidt zou hij plannen hebben “om zijn professionele leven anders in te richten”.

Henk Pröpper (Weert, 1958) studeerde Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens was hij journalist, literair criticus, redacteur en eindredacteur van diverse culturele televisieprogramma’s. Als auteur publiceerde hij boeken en verhalen en schreef talloze essays en artikelen over Nederlandse en internationale literatuur. Hij organiseerde literaire manifestaties en bekleedde vele advies- en bestuursfuncties.

In 1998 werd hij benoemd tot directeur van het Institut Néerlandais te Parijs. Tussen 2003 en was hij directeur van het Nederlands Letterenfonds. Sinds 1 december 2011 is hij directeur van De Bezige Bij Amsterdam en vanaf 1 maart 2013 ook bij De Bezige Bij Antwerpen. Hij is sinds 2013 ook voorzitter van het bestuur van het Prins Claus Fonds.

Onlangs ontstond enige beroeringin in de schoot van De Bezige Bij  naar aanleiding van de beslissing van de uitgever om een pamflet uit te brengen van de omstreden Belgisch-Libanese columnist Dyad Abou JaJah.  Een aantal schrijvers waaronder Tommy Wieringa, Marcel Möring en Jessica Durlacher verlieten de uitgeverij.  Gezegd wordt dat Pröppers beslissing hier niets mee te maken hebben. Merkwaardig is dat de afscheidnemede directeur auteurs opriep “zich niet te laten leiden door valse raadgevers en sentimenten, en evenmin door opgeklopte verhalen in de pers".

Foto: De Bezige Bij

Categorie
Mensen
Datum
18 juli 2016
om 07:07

Deel via