The Art Server

Historicus Ernst Nolte overleden

d

De Duitse historicus en hoogleraar Ernst Nolte is op 93-jarige leeftijd overleden in Berlijn. Als kenner van het fascisme behoorde hij tot de belangrijkste geschiedkundigen van zijn generatie, al waren zijn stellingen vaak omstreden. 

Ernst Nolte werd geboren in 1923 in Witten, een plaats in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het Ennepe-Ruhr Kreis. Hij verwierf bekendheid met zijn boek Der Faschismus in seiner Epoche (1963) en werd later professor voor Nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit Berlijn. Hij doceerde aan diverse andere universiteiten en publiceerde niet alleen over nationaal-socialisme en fascisme maar ook ondermeer  over Karl Marx en de oorlog in Vietnam. 

Nolte was een adept van Martin Heidegger. Als wezenlijke kenmerken van het fascisme noemde hij naast het antimarxisme ook het antiliberalisme, het nationalisme, geweld en propaganda. Hij was daarmee de eerste niet-marxistische historicus die het marxistische fascismebegrip overnam.

In 1986 lag Nolte met een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung aan de basis van de zogenaamde Historikerstreit. Nolte kreeg veel kritiek op wat de critici beschouwden als een apologie van het Hitlerregimee. In 2000  kreeg in 2000 de Konrad Adenauerprijs van de Deutschland-Stiftung. 

Foto: youtube

Categorie
Mensen
Datum
19 augustus 2016
om 11:55

Deel via