The Art Server

Martin Roth weg bij V&A naar aanleiding van de Brexit

v

De sinds september 2011 aangestelde directeur van het Victoria & Albert Museum in Londen, Martin Roth, overigens de eerste niet-Brit die het prestigieuze instituut leidde, stapt op.

Roth, wiens komst de kosmopolitische uitstraling van het  museum in de verf moest zetten, had eerder al gepland V&A te zullen verlaten in 2017. Hij ziet naar eigen zeggen voor zichzelf een toekomst meer in het Londen van na de Brexit. De uitslag zou hij als een ’persoonlijke nederlaag’ beschouwen.

Martin Roth werd geboren 1955 in Stuttgart. Hij behaalde een doctoraat aan de Universiteit van Tübingen, waar hij een proefschrift afleverde over de geschiedenis van de musea en de culturele politiek in de Weimar Republiek en het Derde Rijk. Hij werd onderzoeker bij het Maison des Sciences de l'Homme, EHESS in Parijs en gastdocent aan het Getty Research Institute, Los Angeles. Hij was ondermeer curator bij het Deutsches Historisches Museum, directeur van het Deutsches Hygiene-Museum, een medisch museum in Dresden, en lid van het management van de Expo 2000 in Hannover en directeur van thematische tentoonstellingen. Als directeur-generaal van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, hield hij ook toezicht op 12 musea en galeries. 

Foto: © V&A

Categorie
Mensen
Datum
06 september 2016
om 14:54

Deel via