The Art Server

Meesterschaker Mark Dvoretsky overleden

sj

De beroemde Russische schaaktrainer, grootmeester en auteur Mark Dvoretsky is op 68-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd meegedeeld door de Russische schaakfederatie.

Mark Izrailovich Dvoretsky werd geboren 1947 in Moskou waar hij wiskunde studeerde aan de staatsuniversiteit. Reeds op jonge leeftijd werd hij gezien als een uitzonderlijk schaaktalent, waardoor hij besloot zich verder in deze sport te bekwamen. Later werd hij schaaktrainer en schaakcoach.

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar spatte verlegde Dvoretsky meer en meer zijn actieterrein naar het Westen, waar hij ingehuurd voor het geven van trainingen en lezingen.

Op Dvoretskys palmares prijken ook een groot aantal boeken en publicaties. Ondermeer ‘Dvoretsky’s Endgame Manual (2003) kreeg zeker een ereplaats in menige schakersbibliotheek. Een tweede editie verscheen 2006. Zijn laatste boek werd uitgeven in 2008: Dvoretsky's Analytical Manual. Ook met zijn zogenaamde ‘Tragicomics’, leerzame blunders in het eindspel, maakte hij furore.

 

Categorie
Mensen
Datum
28 september 2016
om 07:07

Deel via