The Art Server

Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving voor Vincent Van Duysen

Schermafbeelding_2016-10-14_om_20.33.18

Sven Gats de Vlaamse minister van Cultuur heeft gisteren tijdens de opening van de Biënnale Interieur in Kortrijk de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 uitgereikt aan Vincent Van Duysen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk.

Vincent Van Duysen, geboren in 1962 in het Oost-Vlaamse Lokeren, studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Van daaruit werkte hij zich op tot één van de meest gerespecteerde en vooraanstaande Belgische architect-vormgevers. Onlangs riep de Biënnale hem uit tot “Designer van het jaar”.

Zei Sven Gatz: “Van Duysen is één van de bekendste een meest gelauwerde designers in Europa. Het werk van Van Duysen belichaamt het beste van het Belgische design. Hij combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke.”

“Wat het werk van Vincent Van Duysen zo sterk maakt, is de emotionele verbinding tussen de gecreëerde ruimte en de mensen die de ruimte innemen”, vulde de jury aan.

Als kersvers creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C, bewijst Van Duysen dat zijn totaalvisie tegelijkertijd modern én tijdloos is. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

Bron: Website Cultuur van de Vlaamse overheid. Foto: © Mirjam Devriendt

Categorie
Design
Datum
15 oktober 2016
om 07:07

Deel via