The Art Server

Bowie's kunstcollectie meer waard dan verwacht

Unknown

Bij Sotheby’s in Londen werden op de eerste dag van de David Bowie-veiling 47 van 350 loten onder de hamer gebracht. De opbrengst bedroeg omgerekend 27,6 miljoen euro. Gisteren werd afgesloten met een totale opbrengst van 40 miljoen euro, zo’n 15 miljoen euro meer dan verwacht.

Het topstuk van de driedaagse veiling was "Air power" van Jean-Michel Basquiat. De nieuwe eigenaar had het acht miljoen euro voor over. Een ander kunstwerk waar werd naar uitgekeken was ‘Head of Gerda Boehm’ van Frank Auerbach. Dat werd afgehamerd op 4,3 miljoen euro, zeven maal de geschatte prijs.

David Bowie, die begin dit jaar overleed, was naast ondermeer zanger, songwriter en acteur ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. Onder de ongeveer 380 kunstobjecten die op de veiling bij Sotheby’s aan bod kwamen  bevonden zich ondermeer ook werken van  van kunstenaars uit de twintigste eeuw, waaronder Damien Hirst, Stanley Spencer, Patrick Caulfield, Peter Lanyon, Henry Moore, Graham Sutherland en Marcel Duchamp. Ook outsider art, Afrikaanse kunst en Italiaans design werden aangeboden.

De tentoonstelling van de Bowie-collectie trok 51,470 bezoekers, en zorgde eveneens voor een record. De eigenlijke veiling werd bijgewoond door 1,750 gegadigden, onder wie ruim duizend online-bieders.


Jean-Michel Basquiat, Air Power. Foto: Sotheby’s.

Categorie
Veiling
Datum
13 november 2016
om 14:48

Deel via