The Art Server

Fotograaf Mapplethorpe vanavond op NPO 2

z

Onder de titel “Mapplethorpe - Look at the pictures” is vanavond om 22.55 uur op NPO 2 tijdens Het Uur van de Wolf een documentaire van HBO Documentary Films te zien over de de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe.

Het enige dat nog extravaganter is dan de foto’s van Robert Mapplethorpe  is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd om beroemd te worden en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto’s die hij ervan maakte. In de documentaire is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom hij dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen.

Robert Mapplethorpe werd geboren in 1946 in New York. De expliciete homoseksuele erotiek van sommige van zijn werken leidde vaak tot problemen met overheden.

Zijn eerste foto’s maakte Mapplethorpe met een Polaroidcamera. Later gebruikte hij een Hasselblad-camera en begon hij met het maken van foto's van vrienden en kennissen, artiesten, componisten en beroemdheden. In de jaren 80 verlegde hij zijn aandacht naar het fotograferen van mannelijke en vrouwelijke naakten, stillevens en bloemen. Hij overleed in 1989 aan de gevolgen van aids.

Bron: Het Uur van de Wolf - foto: wikipedia (zelfprotret).

Categorie
Fotografie
Datum
01 december 2016
om 14:35

Deel via