The Art Server

Meubelontwerper Jens Risom overleden

ln

De Deens-Amerikaanse meubelontwerper Jens Risom is op 100-jarige leeftijd overleden in New Canaan een plaats in de Amerikaanse staat Connecticut. Hij stond bekend om zijn eenvoudige ontwerpen die de gematigde Scandinavische benadering van design weerspiegelden.

Jens Risom werd geboren in Kopenhagen in 1916 was de zoon van de vooraanstaande architect Sven Risom. Na een studie aan de universiteit van Kopenhagenn en volgde opleiding meubel- en interieurontwerp. Hij ging werken bij het architectenbureau van Ernst Kuhn in Kopenhagen,  verhuisde naar een Stockholm ging werken bij designafdeling van Nordiska Kompaniet en geïntroduceerd werd bij Alvar Aalto en Bruno Mathsson.

In 1939 verhuisde hij naar de VS en werd ontwerpdirecteur van Dan Cooper in New York, voor wie hij een stoffencollectie ontwierp. In 1941 richtte hij samen met de zoon van Walter Knoll, een Duitse meubelmaker, Hans Knoll Furniture Company, war resulteerde in de vervaardiging van tafels, kasten, ladenkasten en boekenkasten. Ze werkten  samen aan diverse interieurs die o.a. op de Wereldtentoonstelling van New York (1939) werden getoond. Van 1941 tot 1943 was Risom freelance ontwerper voor Georg Jensen. Later stichtte hij in New York zijn eigen bedrijf Jens Risom Design (JRD).

Risom's werk was ondermeer te zien in het Museum of Modern Art, de Yale University Art Gallery, het Brooklyn Museum, de Rhode Island School of Design Museum en het Cooper–Hewitt National Design Museum.

In 1996 kreeg Risom het Deens ridderkuis van Margrethe II of Denmark. Hij maakte ook een tijd deel uit van het bestuur van de Rhode lsland School of Design en werd in 1973 directeur van een nieuw ontwerpadviesbureau, Design Control, in New Canaan.

Foto: © Knoll

Categorie
Design
Datum
12 december 2016
om 15:16

Deel via