The Art Server

Eerbetoon aan Antoinette Sasse in Parijs

dd

Onder de titel « Antoinette Sasse. Rebelle, Résistante et mécène » loopt in Musée du Général Leclerc de Hauteclocque et de la Libération de Paris - Musée Jean Moulin nog tot en met 29 januari een tentoonstelling over een merkwaardige, non-conformististe en rebels vrouw die ondermeer als fauvistische kunstenares en intieme viendin van Jean Moulin, de breoemde verzetstrijde, een plaast in de Franse annalen wist te veroveren.

Antoinette Sasse werd geboren in 1911 in Parijs als dochter van een rijke vader van joodse origine. Op haar vijftiende volde ze als vliegletten; ze was eerste vrouw die 1939 raid Parijs - Madagascar ondernam.

Sasse was de perfecte illustratie van ‘la garçonne des Années folles’ sportief, elegant en goed gekleerd door ondermeer Jeanne Lanvin, Lucien Lelong en Maggy Rouff. Haar agenda zat vol namen van politici, diplomaten, bankiers en kunstenaars allerhande.

Als als kunstenares was ze bevriend met ondermeer Léger, Soutine, de Friesz en Van Dongen. Ze schilderde portretten en stelde geregeld met succes tentoon in de Société des Artistes français en het Salon d'Automne.

Sasse trouwde in 1920 Raymond Sachs, zoon van de componist Léo Sachs, scheidde en werd later de vrouw van dichter Paul Geraldy .

In 1983 ze jaar haar kinstcollectie en een groot bedrag aan de stad Parijs waarmee in 1994 het musée Jean Moulin kon worden gerealiseerd.

Categorie
Cultuur
Datum
27 december 2016
om 16:30

Deel via