The Art Server

Brugge eert architect Axel Ghyssaert

a

Nog tot en met 8 januari  loopt in het Brugse Stadsarchief de tentoonstelling ‘Architect Axel Ghyssaert: modern wonen in en rond Brugge’.

Ghyssaert schonk zijn archief in 2010 aan het Architecture Archive – Sint-Lukasarchief vzw. Wetenschappelijk medewerkster Sophie Gentens maakte haar masterscriptie over het oeuvre van deze modernistische architect om daaropvolgend deze tentoonstelling samen te stellen.

De tentoonstelling belicht niet het volledige werk van Axel Ghyssaert, maar zoomt in op zijn werk als architect van private woningen. Meer bepaald gaat het om een selectie van twaalf woningen die dateren uit de periode 1960-1975.

Zeven daarvan zijn gelegen op het grondgebied van Brugge (voornamelijk in de randgemeenten). De andere woonhuizen zijn gesitueerd in Zedelgem, Varsenare, Oostkamp, Torhout en het Waals-Brabantse Bonlez.

Voor de tentoonstelling wordt er voornamelijk geput uit het architectuurarchief van Axel Ghyssaert, aangevuld met stukken uit de bouwvergunningsdossiers bewaard in het Stadsarchief en met beeldmateriaal. Het Stadsarchief speelt dan ook niet enkel de rol van gastheer, maar is ook de belangrijkste ‘bruikleengever’.

Bron: Stad Brugge.


Axel Ghyssaerts ‘architectenwoning met parktuin’ is sinds 2008 beschermd monument. In september startte een grondige totaalrestauratie door de nieuwe eigenaar.

Categorie
Architectuur
Datum
02 januari 2017
om 07:07

Deel via