The Art Server

De Elbphilharmonie Hamburg geopend

Schermafbeelding_2017-01-12_om_10.48.38

Met een openingsplechtigheid en het eerste concert is gisteren Elbphilharmonie Hamburg feestelijk ingewijd. Het gebouw is het nieuwe hart van de muziekmetropool Hamburg.

In zijn architectuur evenals in zijn programma combineert het spectaculaire concertgebouw artistieke excellentie met maximale openheid. De door het architectenbureau Herzog & de Meuron ontworpen Elbphilharmonie bestaat uit een voormalig pakhuis gecombineerd met een nieuwe, glazen opbouw met golvend daklandschap.

Naast drie concertzalen biedt het gebouw plaats aan onder andere een hotel en een openbaar toegankelijk uitzichtplatform dat het karakter van Hamburgs nieuwe herkenningsteken als 'huis voor iedereen' onderstreept.

Ter gelegenheid van het openingsconcert in de Grote Zaal speelde het NDR Elbphilharmonie Orchester onder leiding van hoofddirigent Thomas Hengelbrock samen met het koor van de Beierse Omroep en gerenommeerde gastsolisten zoals Philippe Jaroussky (contratenor), Hanna-Elisabeth Müller (sopraan), Wiebke Lehmkuhl (mezzosopraan), Pavol Breslik (tenor) en Bryn Terfel (bas-bariton).

Tot de hoogtepunten telde de wereldpremière van een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van de hedendaagse Duitse componist Wolfgang Rihm: Reminiszenz. Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn für Tenor und Großes Orchester. Daarna volgde een selectie van werken uit verschillende eeuwen. Als  apotheose werd het laatste deel van Beethovens negende symfonie ten gehore gebracht. 


De spectaculaire lichtshow op de gevel van de Elbphilharmonie

Categorie
Muziek
Datum
12 januari 2017
om 10:57

Deel via