The Art Server

Fotograaf en filmmaker Lord Snowdon overleden

mw66579

Lord Snowdon, de ex van de Britse prinses Margaret, is op 86-jarige leeftijd overleden in Kensington, een wijk in West-Londen.

Geboren in 1930 in Londen als Anthony Armstrong-Jones, studeerde hij aan Eton en aan de Universiteit van Cambridge. Nadat hij was gezakt voor het architectenexamen begon hij in 1951 aan een - geslaagde - carrière als fotograaf, filmmaker en designer.

In 1957 maakte hij officiële portretten van koningin Elizabeth II en haar man prins Philip. Door zijn huwelijk met de zus van Queen Elizabeth II, werd hij in 1961 in de adelstand verheven als graaf van Snowdon en Burggraaf Linley.

Snowdon fotografeerde ondermeer voor The Sunday Times, Vogue, Life Magazine, Vanity Fair en Telegraph Magazine. Na zijn scheiding bleef hij welkom op Buckingham Palace en was hij geregeld actief als koninklijke hof-fotograaf.

In 2014 schonk Snowdon aan de National Portrait Gallery 130 foto's van bekende personen. Onder de geportretteerden ondermeer leden van de Britse koninklijke familie, zanger David Bowie, acteur John Hurt , auteur Graham Green, musicus Jehudi Menuhin, kunstenars Barbara Hepworth en schijfster Agatha Christie. De foto’s werden in 2015 in de National Portrait Gallery, St Martin's Place in London, geëxposeerd onder de titel 'Snowdon: A Life in View'.

Foto: © npg

Categorie
Fotografie
Datum
14 januari 2017
om 11:28

Deel via