The Art Server

Kunsthandelaar Guy Wildenstein vrijgesproken

r

De 70-jarige Guy Wildenstein, een Frans-Amerikaanse kunsthandelaar, tevens een van de rijkste en bekendste kunsthandelaren ter wereld, die in Parijs terechtstond op verdenking van belastingfraude, witwasspraktijken en bendevorming, gaat vrijuit.

Het proces dat internationale kunstwereld in zijn ban hield, werd in Frankrijk  wel eens omschreven als ‘Dallas-sur-Seine’ of de “trial of the missing millions”.

Guy Wildenstein en zijn companen zouden hun bezittingen via bepaalde constructies op Guernsey, de Kaaimaneilanden en de Bahama’s hebben ondergebracht in belanstingsvrije zones in ondermeer Genève.

De zaak kwam aan het rollen na de dood van vader Daniel Wildenstein die in 2001 overleed. Er werd toen een onderzoek gestart naar het vermogen van de familie toen zijn weduwe Liouba Stoupakova haar erfdeel niet kreeg en ze bij justitie ging klagen. Zo kreeg het gerecht niet alleen Guy Wildenstein in het vizier, die decennialang en wereldwijd de handel in oude meesters en impressionisten domineerde, maar worden ook zijn neef, zijn schoonzus, enkele advocaten en een notaris door het Franse openbare ministerie vervolgd.

Volgens de rechtbank is er een vermoeden van bedrog en zwendel, naar volgt geen veroordeling omdat justitie haar werk niet optimaal heeft verricht en ondermeer te laat de belastbaarheid van trusts onderzocht, waardoor belasting kon worden ontdoken.  

t

 

 

Categorie
Mensen
Datum
15 januari 2017
om 11:06

Deel via