The Art Server

Funkmusicus William Onyeabor overleden

william-onyeabor_0

De  Nigeriaanse soul- en funkmuzikant William Onyeabor is op 70-jarige leeftijd overleden in zijn Enugu, zijn geboortestad in het zuiden van het land.

William Onyeabor werd geboren in 1946. Hij groeide uit tot een invloedrijk musikant die funk combineerde met afrobeat en elektronische muziek en tevens pionieerde met synthesizers en drumcomputers

Onyeabor had in de jaren zeventig een eigen platenstudio en bracht tussen 1977 en 1985 negen albums uit op zijn Wilfilms label.  Dit leidde echter niet tot internationaal succes. De publiciteitsschuwe Onyeabor keerde de muziekwereld in 1985 de rug toe en werd zakenman.

Begin van de 21e eeuw kreeg de muziek van de enigmatische Onyeabor plots internationale aandacht.

Nummers als Better Change Your Mind (1978) en When the Going is Smooth & Good (1985) werden gebruikt in samples en dj-sets. In 2013 werd er op het platenlabel Luake Bop van David Byrne het verzamelalbum Who Is William Onyeabor? uitgebracht. 

In 2014 verscheen er een documentaire over Onyeabor  en werd de supergroep Atomic Bomb! Band opgericht, die een reeks concerten gaf waarin zijn muziek werd gespeeld. Atomic Bomb! Band bestond uit onder andere Byrne, Money Mark, Damon Albarn, Dev Hynes en leden van LCD Soundsystem.

 

Categorie
Muziek
Datum
20 januari 2017
om 13:42

Deel via