The Art Server

Centre Pompidou eert Brassaï met fotoreeks

b

Nog tot en met 30 januari 2017 loopt in de Galerie de photographies van het Centre Pompidou in Parijs een tentoonstelling over het werk van Brassaï, pseudoniem van Gyula Halász, een Franse fotograaf van Hongaarse afkomst.

Onder de titel Brassaï - Graffiti krijgen bezoekers een thematische fotocollectie te zien waaruit een grote fascinatie blijkt ‘l’art brut’ waarbij verwezen wordt naar kunsteraars en schrijvers als Raymond Queneau, Jean Dubuffet, Pablo Picasso en Jacques Prévert. Een aantal onuitgegeven documenten vervollerigen het geheel.

Brassaï, werd geboren in 1899 in Kronstadt, het huidige Brașov. Hij was de zoon van een professor in de Franse literatuur en verhuisde naar Parijs, en studeerde schilderkunst in Boedapest en ging in 1920 naar Berlijn, waar hij de Universiteit van de Kunsten bezocht.

In 1924 vestigde hij zich definitief in Parijs, waar hij zich aansloot bij de kunstenaarskringen in de wijk Montparnasse. Aanvankelijk ging hij werken als journalist. Onder invloed van zijn vriend en fotograaf André Kertész ontwikkelde Brassaï een fascinatie voor het fotograferen van het Parijse nachtleven. Henry Miller noemde hem “het oog van Parijs”.

Brassaï nam deel aan belangrijke internationale exposities. Hij had veel succes in de V.S. en publiceerde in bladen zoals Harper's Bazaar. In 1964 publiceerde hij het boek Conversations avec Picasso en in 1975 Henry Miller – The Paris Years.

Hij overleed in 1984 in Zuid-Frankrijk en licht begraven op het Cimetière du Montparnasse te Parijs.

Foto: the eye of paris
 

Categorie
Fotografie
Datum
21 januari 2017
om 07:07

Deel via