The Art Server

Schrijver Robert Anker overleden

dd

Robert Anker, de Nederlandse schrijver, dichter en criticus is op 70-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bekendgemaakt door uitgeberij Querido.

Anker werd geboren in 1946 in Oostwoud, een dorp in de Noord-Hollandes gemeente Medemblik. Hij debuteerde als dichter met de bundel ‘Waar ik nog ben’ (1979). Met zijn eerste roman, ‘De thuiskomst van kapitein Rob, die bestaat uit twee novellen en een brief (1992), sleepte hij de F. Bordewijkprijs in de wacht. 

Zijn eerste grote roman was Vrouwenzand (1998). In 2002 verscheen ‘Een soort Engeland’, die zich afspeelt in de toneelwereld en waarmee hij Libris Literatuur Prijs won.  De dichtbundel ‘De broekbewapperde mens’ werd in 2003 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2011 verscheen zijn roman Oorlogshond.

Anker was redacteur van Tirade, doceerde Nederlands en was literatuurcriticus bij Het Parool.

Op zijn sterfdag verscheen bij Singer Uitgeverijen zijn laatste roman: In de wereld. Zegt de uitgeverij: In de wereld speelt zich af tussen 1467 en 1500, beginnend en eindigend in Gent. De roman opent met een schildering van de intocht van de nieuwe hertog, Karel de Stoute, die hevig botst met de terugkeer van de processie van de Heilige Livinus. Binnen deze woelingen richt het boek zich op een gegoede burger bij wie lepra wordt geconstateerd, wat betekent dat hij radicaal uit de samenleving wordt verwijderd, 'dood voor de wereld maar levend voor God'. Het begin van een zwerversleven, al is het niet altijd duidelijk of de leproos de hoofdfiguur is in de talloze wonderbaarlijke en spannende avonturen die beschreven worden.

Foto: youtube

Categorie
Literatuur
Datum
21 januari 2017
om 11:26

Deel via