The Art Server

Componist Veljo Tormis overleden

ddddd

De Estse componist Veljo Tormis is op 86-jarige leeftijd overleden. Vooral in Oost-Europa worden zijn composities beschouwd als hoogtepunten van het twintigste-eeuwse koorrepertoire.

Veljo Tormis werd geboren in 1930 in Kuusalu, een gemeente in de provincie Harjumaa, ten zuiden van de Finse Golf. Hij studeerde aan het conservatorium in Tallinn, maar hij stapte later over naar het Conservatorium van Moskou. In 1956 studeerde hij af bij Vissarion Sjebalin. Aanvankelijk werkte Tormis als muziekleraar (hij heeft Arvo Pärt les gegeven), maar hij bouwde die activiteit langzaam af om zich vanaf 1969 te vestigen als fulltime componist.

Tormis, die zich vooral geïnspireerd voelde door de koorwerken van Carl Orff en Zoltán Kodály, maakte al gauw naam als componist van vocale muziek, zowel in de Sovjet-Unie als daarbuiten. Hij was gehuwd met Lea Rummo die vele publicaties op haar naam heeft staan over dans en theater. Hun zoon Tõnu Tormis is fotograaf?

De laatste jaren groeide de belangstelling voor zijn muziek ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Nederland. In november 2010 vond in Leiden en Amsterdam een Tormis Festival plaats, waar de componist persoonlijk aanwezig was.

Tormis heeft meer dan 500 koorwerken op zijn naam staan, waarvan de meeste a capella. Bovendien schreef hij de muziek bij 35 films en een opera, Luigelend (‘Vlucht van de zwaan’, 1965). Het gros van zijn muziek is geïnspireerd op de tekst, de melodie of het thema van een Estisch volksliedje. Veel werken van Tormis zijn op de plaat gezet door de dirigent Tõnu Kaljuste met het Estisch Filharmonisch Kamerkoor.

In 2010 verscheen bij  het new Yorkse Pendragon Press “Ancient Song Recovered: The Life and Music of Veljo Tormis, geschreven door Mimi Daitz.
 

Categorie
Muziek
Datum
23 januari 2017
om 14:04

Deel via