The Art Server

VSB Poëzieprijs voor Hannah van Binsbergen

jj

Hannah van Binsbergen heeft met ’Kwaad gesternte' de VSB Poëzieprijs 2017 gewonnen. De belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel werd gisteravond uitgereikt het Grand Theatre Groningen.

Van Binsbergen ging eerder met dezelfde bundel ook al aan de haal met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut.

De andere genomineerden voor de VSB-prijs waren "Koelkastlicht" van Rodaan Al Galidi, "Lichtmeters" van Ruth Lasters, "Dichter, bokser, koningsdochter" van Delphine Lecompte en "Van groot belang" van Nachoem M. Wijnberg.

 Uit het juryrapport van de VSB Poëzieprijs: "Het omslag van Hannah van Binsbergens debuutbundel wordt voor een groot deel gevuld door één woord in imposante kapitalen: KWAAD. Toch is dit niet de poëzie van een angry young woman: daarvoor zijn haar gedichten te beheerst en te nonchalant. Er wordt weliswaar heel wat afgevochten in Kwaad gesternte, maar het is een kleine, alledaagse strijd, geen Grote Strijd om universele principes: het goede, het ware en het schone hangen allang uitgeput in de touwen. Waar kun je dan nog voor vechten? ‘Wij hebben niet echt een wereld,’ schrijft de dichteres. Wat rest, zijn de lijnen die je zelf trekt en die hoop of wanhoop aan je leven geven.

Foto: © VSB Poëzieprijs 2017

Categorie
Literatuur
Datum
27 januari 2017
om 11:01

Deel via