The Art Server

Ester Naomi Perquin Nederlandse dichter des Vaderlands

c

 
De 37-jarige Ester Naomi Perquin is de nieuwe Dichter des Vaderlands van Nederland.

Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland maar woont al jaren in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander.

Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In januari 2017 verschijnt haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig.

Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was jarenlang columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater en uitgegeven bij Van Oorschot. Ze leverde bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin de vrijdagnacht-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1.  Onlangs verscheen haar vierde dichtbundel Meervoudig afwezig bij uitgeverij Van Oorschot. Voor Celinspecties ontving ze in 2013 de VSB Poëzieprijs.

Bron: eigen website

Categorie
Literatuur
Datum
28 januari 2017
om 13:40

Deel via