The Art Server

Fotograaf Lennart Nilsson overleden

fh

De Zweedse fotograaf Lennart Nilsson is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij pionierde als eerste met het fotograferen van foetussen in de baarmoeder.

Lennart Nilsson werd geboren in 1922 in Strängnäs, een gemeente Strängnäs in het landschap Södermanland, als zoon van een fotograaf. In het begin van zijn  carrière maakte hij diverse reportages en versloeg hij als oorlogscorrespondent de strijd tegen de nazi's in Noorwegen. Later specialiseerde hij zich in extreme macro-fotografie en werd hij wereldberoemd met zijn endoscopiscbe kleurenfoto's die in 1965 18 weken op de voorpagina van het Amerikaanse magazine Life en het Franse Paris Match te zien waren en waarmee hij wereldwijd bewondering oostte.

In 1969 slaagde hij erin in beelden te maken van het 'human immunodeficiency virus' en in 2003 van het SARS virus.

Sedert 1970 is Nilsson lid van het Karolinska Institutet en de Swedish Society of Medicine. Hij werkte ook mee aan de samenstelling van documentaires als The Saga of Life (1982) en The Miracle of Life (1996) waarmee hij respectievelijk in 1982 en 1996 een Emmy won.

Nilssons werk is ondermeer de zien in het British Museum in London, het Tokyo Fuji Art Museum en het Modern Museum in Stockholm.

Categorie
Fotografie
Datum
29 januari 2017
om 10:47

Deel via