The Art Server

Albert Bouts van Luxemburg naar Aken

logo_kikirpa

Nog tot en met tot 12 februari 2017 stelt het Musée national d'histoire et d'art Luxembourg (MNHA) uitzonderlijke werken van het einde van de 15de eeuw en het begin van de 16de eeuw tentoon rond het thema “Blood & Tears. Albrecht Bouts and the Image of the Passion”.

De National Gallery van Londen, het Prado en het Louvre zijn slechts enkele van de prestigieuze leengevers. De expositie kwam tot stand dankzij een partenariaat met het KIK en een samenwerking met het Suermondt-Ludwig-Museum van Aken, dat van 8 maart tot 11 juni 2017 plaats biedt aan de tentoonstelling. Valentine Hendericks, kunsthistorica aan het KIK, is wetenschappelijk commissaris van de tentoonstelling.

Albert Bouts werd geboren in Leuven, tussen 1452 en 1460 en overleed er in 1549. Hij was de tweede zoon van kunstschilder Dirk Bouts en de jongere broer van Dirk Bouts de Jongere. Als kunstschilder, gerekend tot de Vlaamse primitieven, schilderde hij vooral religieuze motieven. Hij schilderde vele diptieken met als thema De lijdende Christus en Mater Dolorosa. Zijn bekendste werk is de triptiek De hemelvaart van Maria dat in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel hangt.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
31 januari 2017
om 07:07

Deel via