The Art Server

EYE herdenkt straatfotograaf Ed van der Elsken

de

Naar aanleiding van het retrospectief over Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum presenteert EYE een programma over het filmwerk van de beroemde straatfotograaf. Van der Elsken reisde de hele wereld af en verwierf faam als portrettist van het onopgesmukte leven, van Parijs tot Tokio, van de polder bij Edam tot de ijsvlaktes van Groenland.

Eduard (Ed) van der Elsken werd geboren in 1925 in Amsterdam. Van 1950 tot 1954 woonde en werkte hij in Parijs samen met zijn eerste vrouw, de Hongaarse fotografe Ata Kandó. In 1956 kwam zijn eerste fotoboek uit: Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés. Met zijn tweede vrouw echtgenote Gerda van der Veen, de dochter van beeldhouwer Gerrit-Jan van der Veen, maakte hij van 1959 tot 1960 een wereldreis, waarna hij zich in 1971 vestigde in Edam. Van daaruit bleef hij reizen, onder meer naar Japan.

Van der Elsken was vooral geboeid door mensen in allerlei culturen en omstandigheden. Veel van zijn werk kan als sociale fotografie gekenmerkt worden.

In 1988 werd hij ziek en begon hij Bye, een film over de periode tot aan zijn dood. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats Edam.

Op zijn palmares prijken een groot aantal fotoboeken, zoals Jazz (1958), Amsterdam? (1984) en De ontdekking van Japan (1988). Zijn laatste boek dateert van 2014 droeg als titel ‘Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips Natlab’

Van der Elsken was ook als cineast actief. Zijn eerste film in 1960. In 1963 maakte hij Welkom in het leven, lieve kleine, een van de eerste films die met een kleine schoudercamera werden opgenomen, met synchroon geluid. Zijn manier van filmen, met de man achter de camera als participant, kreeg al snel navolging. In 1971 kreeg hij voor De verliefde camera de Staatsprijs voor de Filmkunst.

Foto: Elsken con.jpg

Categorie
Fotografie
Datum
01 februari 2017
om 11:16

Deel via