The Art Server

De Wortels van Vlaanderen in het Caermersklooster

tento_banner_OER

Onder de noemer “OER. De wortels van Vlaanderen” plant de Antwerpse ondernemer Fernand Huts van 15 maart tot en met 6 augustus eestkomend een tweede tentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent. Het nieuws werd bevestig door The Phoebus Foundation.

"Oer, de wortels van Vlaanderen", gaat over de Vlaamse schilderskunst uit de periode 1890-1930, een periode waarin volgens de organisatoren kunstenaars als Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, George Minne en Valerius De Saedeleer ‘het vuile Gent’ verlieten en naar de leiestreek trokken. In hun schilderijen, beelden en tekeningen zweemt een soort collectieve essentie van wat Vlaanderen is, een monumentale, complexloze en vaak bijna spirituele ode aan de streek en haar bewoners, zo stelt de Foundation.

Later zorgde de Groote Oorlog voor een breuklijk, waardoor kunstenaars als Gust De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Edgard Tytgat voeling kregen met wat internationaal bewoog op de artistieke scène.

De tentoonstelling bevat werk uit eigen en private collecties, maar ook die van Belfius, de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen en Collectie De Bode net als werk uit galerijen Francis Maere Fine Arts en Oscar De Vos.

Eerder vond in het Gentse Caermersklooster al ‘Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden', plaats,  een tentoonstelling die bijna integraal is samengesteld uit werken van The Phoebus Foundation, de kunstverzameling van Huts. 

Bron: Caermersklooster

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
03 februari 2017
om 15:21

Deel via