The Art Server

Ook MoMA in verzet tegen inreisverbod Trump

Unknown-3


Dat het Museum of Modern Art in New York niet gediend is van het tijdelijk inreisverbod van president Donald J waarvan Trump waarvan de inwonders van een aantal moslimlanden het slachtoffer zijn, zullen ze in de V.S. geweten hebben.

Als protest tegen die verordening heeft de wereldwijd bekende kunsttempel een aantal topwerken uit de permanente collectie verruild om in de plaats daarvan creaties van uit die regio’s afkomstige kunstenaars in de de schijnwerper te plaatsen.

Zo werden van ondermeer werken van de Sudanese schilder Ibrahim el-Salahi, de in Irak geboren architect Zaha Hadid, de beeldhouwer Parviz Tanavoli, tekenaar Charles Hossein Zenderoudi, fotograaf Shirana Shahbazi en schilder Marcos Grigorian en de in Los Angeles wonende Iraakse videokunstenaar Tala Madani in de plaats gehangen van beroemde kunstwerken van westerse kunstenaars als Picasso, Matisse en Picabia.

Ondertussen plandde het MoMA ook al de vertoning van enkele films zoals “Al-Yazerli” (1974), een experimeneel werk van de Duitse, in Irak geboren regisseur Kais al-Zubaidi en “Stars in Broad Daylight” (1988), van Oussama Mohammad, een in Syrische filmmaker de zijn toevlucnt zocht in Parijs.

Dat nu ook al culturele instellingen protest laten horen tegen de nieuw verkozen president en diens ordonnaties, is een teken aan de wand en al zeker nog een vervolg krijgen. Eerder lieten ook al een aantal Hollywoodsterren en andere artiesten hun ongenoegen de vrije loop. Zoals gewoonlijk repliceren Trumt hierop via Twitter.
 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
05 februari 2017
om 11:07

Deel via