The Art Server

Restauratie Schyvenorgel nadert voltooiing

image004

De restauratie van het monumentale Schyvenorgel in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal van Antwerpen nadert zijn voltooiing. De orgelpijpen en de orgelkast zijn teruggeplaatst en de laatste werken spelen zich in het orgel zelf af. De restauratie is gestart in september 2014 en zit na meer dan twee en half jaar op schema.

Het kathedraalorgel Antwerpen is het pijporgel,  het grootste 19de-eeuwse instrument van ons land. Het is eind 19de eeuw ontworpen door de orgelbouwer Pierre Schyven en is geplaatst in een 17de-eeuwse kast met sculpturen van Erasmus Quellinus II en Pieter Verbruggen.

Het orgel heeft een grootse aanblik met een serie niet sprekende, metalen frontpijpen: dit wil zeggen dat ze er voor de ‘schijn’ staan. De kast is binnenin verdeeld in 3 etages. Gans van onder staan de blaasbalgen en de Barkermachine, ook de pijpen van de bombarde 32’ staan van onderen omdat ze een volledige lengte van bijna 10 meter hebben. Het bombardeklavier staat op het eerste verdiep en het Positif en het Récit bevinden zich op de derde verdieping (met de verkropte Basson 16’).

Deze restauratie kadert in de gehele restauratie van de kathedraal die voor een ruim gedeelte is gerealiseerd. Bouwheer is de provincie Antwerpen die in 1999 besliste om de ontwerpopdracht voor de verdere interieurrestauratie van deze monumentale kerk te gunnen aan bvba Steenmeijer Architecten te Antwerpen. Dit architectenbureau stelde Gerard Pels aan als orgelontwerper, die een bestek opmaakte en de restauratiewerken zal opvolgen.


© Pels-D'Hondt Orgelbouw Herselt 

 

Categorie
Erfgoed
Datum
07 februari 2017
om 07:07

Deel via