The Art Server

Schrijver en filosoof Tzvetan Todorov overleden

j

De Bulgaars-Franse schrijver, wetenschapper en filosoof Tzvetan Todorov is op 77-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat maakte AFP als eerste bekend. Vooral zijn essays over literatuur bezorgden hem een stevige reputatie.

Tzvetan Todorovn, die zich Europeaan noemde, werd geboren in Sofia in 1939. Hij emigreerde in 1963 naar Frankrijk, promoveerde in 1970 te Parijs en nam vervolgens de Franse nationaliteit aan.

Sinds 1969 werkt hij voor het Centre national de la recherche scientifique, vanaf 1987 als onderzoeksdirecteur. Todorov was getrouwd met de Canadees-Franse schrijfster en essayiste Nancy Huston.

Todorov hield zich in zijn werk bezig met een veelheid aan thema’s: linguïstiek, semiotiek, literatuurwetenschap, geschiedenis, politiek, enzovoort. Zijn analyses wortelen sterk in de sociologie, de psychoanalyse en de antropologie. Hij weersprak filosofen als Niccolò Machiavelli en Thomas Hobbes, die de samenleving in feite zien als een noodzakelijk kwaad waartoe de mens veroordeeld is.

Als geëngageerd intellectueel en humanist liet Todorov in zijn werk de persoonlijk ervaring prevaleert. Hij schreef over multiculturaliteit (Nous et les Autres, 1989), over racisme (Face 1a l'extrême, 1991), humanisme (De onvoltooide tuin, 1998) en het totalitair geweld van het communisme en het facisme (Herinnering aan het kwaad, bekoring van het goede, 2000), in een onmiskenbaar literaire en persoonlijke stijl.

In 2004 kreeg Todorov in Nederland de internationale Spinozalens-prijs uitgereikt. 

Foto: youtube

Categorie
Literatuur
Datum
07 februari 2017
om 19:54

Deel via