The Art Server

Haagse Monumentenprijs voor Maison de Bonneterie

Unknown-3

Voormalig warenhuis Maison de Bonneterie (bouwjaar 1913) aan de Gravenstraat in Den Haag heeft de Haagse Monumentenprijs 2016 gewonnen. Het monument werd begin vorige eeuw ontworpen door architect Alphons Jacot. In 2014 sloot het modehuis zijn Haagse winkel.

Sinds 2012 zet de gemeente Den Haag met de Monumentenprijs bijzondere restauraties of aanpassingen van monumenten in de schijnwerpers. Het thema van de Haagse Monumentenprijs 2016 is ‘herbestemming’: het geven van een andere bestemming aan een bestaand pand om leegstand en sloop te voorkomen.

Hagenaars konden eind 2016 stemmen op drie herbestemmingsprojecten. Naast Maison de Bonneterie was ook het voormalige luchthavencomplex Ypenburg (bouwjaar 1935-1937) aan het Ilsyplantsoen, en het voormalige Nederlandsche Sportpark (bouwjaar 1896-1897) in de Theresiastraat 145 genomineerd.

De Monumentenprijs is voor de gemeente Den Haag een blijk van waardering voor de rol van particuliere initiatiefnemers bij het behoud van cultureel erfgoed.

Maison de Bonneterie of kortweg De Bonneterie was een kleine, maar prestigieuze Nederlandse keten van modewarenhuizen, met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Heemstede. De eerste vestiging dateerde uit 1889. De winkels werden 24 augustus 2014 gesloten. De naam, die verwees naar bonnetterie, bleef tot het eind gehandhaafd hoewel de zaak zich al in het begin van de twintigste eeuw had ontwikkeld tot modewarenhuis.

Foto’s: Dick Valentijn via architectuur.nl

Categorie
Architectuur
Datum
11 februari 2017
om 07:07

Deel via