The Art Server

Tenor Nicolai Gedda overleden

w

De Zweedse tenor Nicolai Gedda is op 91-jarige leeftijd overleden in Tolochenaz, een gemeente in het Zwitserse kanton Vaud. Op zijn palmares prijken ruim tweehonderd opnames. Hij zou doorgaan voor de meest opgenomen tenor in de muziekgeschiedenis.

Gedda werd geboren als Harry Gustaf Nikolaj Gädda in 1925 in Stockholm. Hij groeide uit tot een beroemde operazanger die ook heel veel liedrecitals op zijn naam staan heeft. Gedda's zang was het bekendst "vanwege zijn schoonheid van toon, stemcontrole en muzikale opvatting”.

Hij studeerde bij Carl Martin Öhman, een bekende Wagner-tenor uit de jaren twintig, die ook Jussi Björling had ontdekt. Hij maakte zijn operadebuut in 1952 in Stockholm met de rol van Chapelou in ‘Le Postillon de Lonjumeau’ van Adam. Hij werd ontdekt door dirigent Herbert von Karajan die hem introduceerde in de Scala van Milaan. Later debuteerde hij aan de L’Opéra van Parijs in ‘Oberon’ van Carl M.ria von Weber en in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Duca in ‘Rigoletto’ van Verdi. In de Metropolitan Opera vertolkte hij de titelrol van ‘Faust’ van Gounod en zong hij tot en met 1983 in 28 rollen.

Zijn Nederlands debuut maakte Gedda met de première van de opera ‘Benvenuto Cellini’ van Berlioz. In 1997 verzorgde hij op zijn 72ste nog een optreden in de Robeco-serie in het Concertgebouw van Amsterdam met opera- en operette-aria’s en liederen van Gounod, Grieg, Donizetti, Richard Strauss, Johann Strauss jr. en Lehár.

Voor het label Chandos nam hij in 2001 nog de rol van L’Imperatore Altoum in ‘Turandot’ van Puccini op en twee jaar later die van Gran Sacerdote in ‘Idomeneo’ van Mozart. Het label Warner bracht op 25 mei 2015 een box met tien CDs uit van Nicolai Gedda in operetterepertoire.

Foto: © Warner

Categorie
Muziek
Datum
11 februari 2017
om 16:16

Deel via