The Art Server

Grootse Hockney-tentoonstelling in Tate

Unknown_list

David Hockney wordt 80 jaar. Ter gelegenheid hiervan opent in de Tate Gallery in Londen een uitgebreide retrospectieve van zijn werk. In 13 zalen worden ruim 200 werken tentoongesteld van een van de grootste nog levende Britse schilders.

Bezoekers krijgen zowel zijn grote landschapsschilderijen uit Californië, te zien als zijn beroemde "swimming pool-paintings, video's van de vier jaargetijden en tekeningen op iPad en iPhone. Een groot aantal creaties zijn afkomstig uit privé-verzamelingen.

David Hockney, geboren in 1937 in Bradford, studeerde er aan de School of Art. Hij begon als een anekdotisch schilder en graficus, vestigde zich in 1964 in Californië waar hij een meer realistische schilderstijl ontwikkelde. Later verwerkte hij foto's in zijn schilderijen tot collages, ontpopte zich  als vernieuwen tekenaar en had grote invloed op het figuratieve realisme van de jaren zestig.

Een van zijn bekendste werken is het doek A bigger splash (1967). In de jaren 90, keerde Hockney terug naar Yorkshire waar hij begon met het schilderen van het karakteristieke landschap aldaar. De afgelopen jaren was zijn werk te zien in ondermeer in de Royal Academy in Londen, het Guggenheim in Bilbao en het Museum Ludwig in Keulen.

Een ticket kost 19 pond (of omgerekend zo'n 22,7 euro). Na Londen verhuist overzichtstentoonstelling naar het Parijse Centre Pompidou en het New Yorks Metropolitan.


© Tate

 

 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
13 februari 2017
om 10:42

Deel via