The Art Server

MIAT restaureert live iconisch schilderij

Unknown-1

Tot en met 7 januari 2018 loopt in het  Museum over Industrie, Arbeid en Textiel in Gent de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’.

Een van de topstukken, ‘De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek’, een werk van kunstschilder-restaurateur Lucas De Vuyst wordt door hem zelf en plein public restaureerd tijdens de openingsuren.

Het museum kreeg iconische schilderij over kinderarbeid in bruikleen van het ABVV en de vzw Syndicaal Huis Gent. Het werk toont een vader die met zijn vermoeide kinderen, in het schijnsel van een lantaarn, naar de fabriek trekt.

Het werk, olieverf op doek, is 200,5 cm hoog en 241,5 cm breed. Achilles Bentos schilderde het in 1906, onder zijn pseudoniem Achilles De Maertelaere. Na deze tentoonstelling gaat het schilderij terug naar het vakantie- en congrescentrum ‘Floreal’ in Blankenberge.

Op zondag 19 februari, van 10 tot 13 uur, is de restaurator uitzonderlijk aanwezig, tijdens de aperitiefrondleiding. Hij beantwoordt dan alle vragen over de restauratie.

Achilles Bentos werd geboren in Gent in 1964. Hij studeerde aan de academie van Gent en begon zijn carrière als goudsmid. Later werd hij beeldhouwer en kunstschilder. Hij staat ook bekend om zijn sociaal bewogen tekeningen en schilderijen, waarin men art nouveau-invloeden herkent. Hij was een socialist en voorvechter van de arbeiders. 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
13 februari 2017
om 07:07

Deel via