The Art Server

Steun aan filmmaker Oleg Sentsov op Berlinale

i

The European Film Academy heeft tijdens de Berlinale THE TRIAL: THE STATE OF RUSSIA VS OLEG SENTSOV voorgesteld. De première vond plaats in de Haus der Berliner Festspiele.

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov werd in mei 2014 gearresteerd door de Russische Federale Veiligheidsdienst omdat hij verdacht werd van het plannen van terroristische aanslagen op de Krim. Sentsov werd in augustus 2015 veroordeeld tot 20 jaar cel.

In zijn documentaire, onderzoekt Askold Kurov de waarheid achter deze politieke mediaproces.  De film toont evenzeer de solidariteit tussen Sentsov en zijn filmcollega’s zoals Agnieszka Holland, Ken Loach en Pedro Almodovar en de European Film Academy.

Oleg Gennadyevich Sentsov werd geboren in Simferopol in 1976. Hij was student economie in Kiev en nam in Moskou lessen regie en scenarioschrijven. Zijn eerste twee korte films waren Een perfecte dag voor bananenvis (2008) en De hoorn van een stier (2009). Met Gamer, zijn eerste succes, debuteerde hij op het internationale Film Festival in Rotterdam in 2012. Het succes van zijn film op festivals hebben Sentsov geholpen bij de financiering voor zijn film Rhino.

Foto: wikipedia

Categorie
Film
Datum
14 februari 2017
om 10:50

Deel via