The Art Server

Zweeds museum verwerft studie van Herman Saftleven

vv

Het  Nationalmuseum in Stockholm heeft een botanisch waterverfschilderij binnengehaald van Herman Saftleven uit 1683. Het gaat op een kleverigen nachtschade (Solanum sisymbriifolium), die hij maakte in opdracht Agnes Block, een gepassioveerde verzamelaam van exotiscbe flora. Van dit genre zijn vandaar de dag slechts 27 studies bekend.  

Herman Saftleven (Rotterdam, 1609 - Utrecht, 1685) was een Nederlands kunstschilder, graveur en tekenaar. Hij stamde uit een schildersfamilie met roots in Antwerpen. Herman Saftleven was bevriend met Joost van den Vondel.

In Rotterdam maakte Saftleven aanvankelijk tekeningen en prenten in de trant van Willem Buytewech. Rond 1630 begon hij met het schilderen van landschappen en stalinterieurs, Pas omstreeks 1650 vindt hij een persoonlijke stijl die aanleunt tegen de Vlaamse traditie.

Hij schilderde dan vooral heuvelachtige landschappen vanuit een hoog gezichtspunt, met een rivier die door een weids dal slingert en enkele ruïneachtige gebouwen op de heuveltoppen.

In Utrecht maakte Saftleven in opdracht van het stadsbestuur een bekende reeks tekeningen, die onder andere het ingestorte schip van de Domkerk in beeld brengen. Deze reeks tekeningen van Saftleven worden beheerd door Het Utrechts Archief.


Herman Saftleven, Studie van nachtschade ofte Litchi tomato (Solanum sisymbriifolium) © Nationalmuseum Stockholm

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
14 februari 2017
om 15:54

Deel via