The Art Server

Modemaker regisseert opera in De Munt

images

De Belgische  internationaal bekende modeontwerper en beeldend kunstenaar, Christophe Coppens regisseert in De Munt in Brussel de opera ‘Het sluwe vosje’ van Janáček.

Coppens, die zowel voor de ‘dieren’-kostuums als voor de regie tekent, voorzag ‘zijn’ opera tevens van een nieuw naam: Foxie. Voor een frisse en energieke lezing van deze uiterst lyrische partituur werd beroep gedaan op jonge Italiaans-Franse dirigent Antonello Manacorda, één van de revelaties uit het vorige Muntseizoen.

De Tsjechische componist en muziekpedagoog Leoš (Eugen) Janáček werd geboren in 1854 in Hukvaldy. Hij overleed in  Ostrava in 1928. Als derde grote Tsjechische componist, na Antonín Dvořák en Bedřich Smetana, liet ook hij zich door de volksmuziek van zijn land inspireren, maar hij deed dat op geheel eigen wijze, waarbij hij ook de stromingen van zijn eigen tijd in zich opnam. De meeste van de werken die bekend zijn gebleven (vooral de opera’s, het orkestwerk Sinfonietta en de Glagolitische mis), schreef hij pas op latere leeftijd.

Voor 'Het sluwe vosje', een van de laatste opera's van Janácek en tevens zijn meest eigenzinnige werkt, kijkt de componistt leven mild en tegelijk compromisloos in de ogen. De toen 68-jarige Janáček  putte zijn inspiratie voor deze bruisende opera uit een ‘beeldverhaal’ over lief en leed van het vosje Bystroushka, dat in 1920 in een krant in Brno verscheen.

Categorie
Podium
Datum
15 februari 2017
om 15:55

Deel via