The Art Server

Beeldhouwer Jannis Kounellis overleden

I

De Grieks-Italiaanse kunstenaar Jannis Kounellis in op 80-jarige leeftijd overleden in Rome. Hij woonde al sinds de jaren 60 in Italië en behoorde met zijn werk tot de protagonisten van de arte povera-beweging.

Kounellis, die geboren werd in 1936 in de Griekse havenstad Piraeus, studeerde aan de kunstacademie in Athene en aan de kunstacademie (Accademia di Belle Arti) in Rome. In 1960 had hij zijn eerste solotentoonstelling. Hij wordt internationaal gezien als een belangrijke kunstenaars van zijn tijd binnen de beeldhouwkunst.

Vanaf ongeveer 1963 nam Kounellis gevonden voorwerpen en alledaagse materialen in zijn beeldobjecten op. Zo gebruikte hij ondermeer aarde, leem, steenkool, teer, jutezakken, ijzer en maakte installaties met brandende gasvlammen. Naast tekeningen maakte Kounellis ook ruimtelijk werk en zorgden zijn creaties in openbare ruimtes door zijn provocatief materiaalkeuze voor discussie.

In 1969 maakte hij een tentoonstelling met levende paarden in een galerie (galleria l’Attico) in Rome. In 1972 nam hij deel aan documenta V en in 1982 aan documenta VII in Kassel. Hij maakte ook theaterdecors en schreef theaterstukken. Van 1993 tot 2001 was hij als professor verbonden aan de kunstacademie van Düsseldorf. Ìn het Bonnefanten Museum is werk van hem te zien.

Foto: © wikipedia

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
17 februari 2017
om 11:07

Deel via