The Art Server

Tekenaar en schrijver Dick Bruna overleden

m_list.jpg

De Nederlandse tekenaar,  schrijver van kinderboeken en grafisch vormgever Dick Bruna  is op 89-jarige leeftijd overleden.

Dick Bruna, geboren in 1927 in Utrecht als zoon van uitgever A.W. Bruna. Hij begon zijn loopbaan als ontwerper van boekomslagen. Hij tekende covers voor ondermeer de bekende Zwarte Beertjes-reeks, de thrillers van Havank en boeken van Georges Simenon, Leslie Charteris en Ian Fleming.

In 1955 tekende hij zijn eerste Nijntje-verhaal. Wereldwijd zijn al meer dan dertig boekjes vertaald in, naast de Europese talen, ondermeer in het Afrikaans, Chinees, Arabisch, Japans en zelfs in het Latijn.

Dick Bruna werd al vele malen onderscheiden en er werden talloze tentoonstellingen aan zijn werk gewijd. Vorig jaar sleepte hij nog de  De Max Velthuijs-prijs in de wacht, een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken.

Zijn werk maakt deel uit van de collectie van onder andere het Centraal Museum Utrecht en het Amsterdamse Rijksmuseum.

Foto: dickbrunastartpagina.nl

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
17 februari 2017
om 18:05

Deel via