The Art Server

Dirigent Bernard Haitink krijgt hoogste Nederlandse Orde

d

De 87-jarige dirigent Bernard Haitink is in het Concertgebouw in Amsterdam benoemde hem tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding, de hoogste die een burger in Nederland kan krijgen, uit handen van Loco-burgemeester Kajsa Ollongren.

Bernard Haitink, die al ruim 50 jaar actief als dirigent werd geboren in 1929 in Amsterdam. Hij begon op jonge leeftijd met vioolspelen, volgde les bij Charles van de Rosière en studeerde aan het Amsterdamsch Conservatorium.

Hij debuteerde in 1956 bij het Concertgebouworkest dat door zijn toedoen internationale vermaardheid verkreeg. Hij werkte samen met  beroemde orkesten waaronder de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk alsook orkesten in Chicago en Boston. Later keerde hij terug naar het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij tussen tussen 1961 en 1988 fungeerde als chef-dirigent. 

Haitink werd meermaals onderscheiden onder andere in 1991 met de Erasmusprijs. In 2004 won hij een Grammy Award in de categorie "Best Opera Recording" voor Jenůfa van Janáček met het Royal Opera House in Londen, in 2007 de Prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn uitvoering van de opera Pelléas et Mélisande van Debussy en in 2009 een Grammy Award in de categorie "Best Orchestral Performance" voor de opname van de 4e symfonie van Sjostakovitsj met het Chicago Symphony Orchestra.

Vorig jaar sleepte Haitink de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016 in de wacht. Vandaag en morgen leidt Haitink het Koninklijk Concertgebouworkest dat werk  zal spelen van Claude Debussy en Anton Bruckner.

Foto: via Concertgebouw © Chris Christodoulou

Categorie
Muziek
Datum
18 februari 2017
om 07:07

Deel via