The Art Server

Verleden van Marcel Proust dichterbij

p

Er is een zwart-witfilmpje filmpje opgedoken, ontdekt door ene Jean-Pierre ­Sirois-Trahan, professor aan het Collège Montmorency in Quebec, waarop Marcel Proust te zien is in 1904 op een bruiloft van Elaine, de dochter van graaf en gravin Greffulhe, met hertog Armand de Guiche. Op het ‘korrelige’ 37 seconden durend filmpje verschijnt Proust in een flits, gekleed in een  redingote en bolhoed.

Tot nog toe waren er enkel foto’s bekend van de Franse ­auteur en intellectueel Marcel Proust, bekend van ondermeer de roman­cyclus À la ­recherche du temps perdu.

Ook Jean-Yves ­Tadié, Proustspecialist en emeritus professor van de Sorbonne in Parijs, die meewerkte aan de Pléiade-reeks, bevestigde de vondst die hij aan aan nauwkeurig onderszoek had onderworgen

In Le Monde quootte hij “La dernière chose qui nous manque, maintenant, c’est sa voix, ajoute-t-il. Mais cela prouve en tout cas qu’il y a toujours des choses à découvrir, et peut-être que d’autres trésors dorment dans des films de famille.”

Proust begon aan  À la recherche du temps perdu, zijn belangtijkste werk, belangrijkste werk 1909 en voltooide het in 1909 en voltooide het net voor zijn dood in 1922. De laatste drie delen zijn geredigeerd door zijn broer Robert. À la recherche du temps perdu beslaat met zeven delen zo'n 3000 pagina's en bevat meer dan 200 figuren. Proust wordt dankzij dit werk gerekend tot de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw.


Restauration du CNC d'après le don de M. Henri de Gramont. 
 

 

Categorie
Literatuur
Datum
18 februari 2017
om 11:03

Deel via