The Art Server

Jazzpianist Maurice Vander overleden

c

De Franse jazzpianist en componist Maurice Vander, geboren als Maurice Vanderschueren in op 87-jarige leeftijd overleden in zijn geboortestad Parijs, waar hij in 1929 het levenslicht zag.

Vander was de zoon van een beroepsaccordeonist. Op zijn achtste begon hij piano te spelen en later ook accordeon. Toen hij veertien werd ging hij klassieke piano studeren en ontdekte hij op de radio de jazz.

Als professioneel muzikant begeleidde hij onder anderen Django Reinhardt, Don Byas, Chet Baker, Roy Eldridge en Stan Getz, in Parijse clubs als 'Blue Note' en 'Chat-qui-pêche'. Later werkte hij samen met ondermeer Quincy Jones, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones en Stéphane Grappelli.

Zijn eerste album ('Piano Jazz') verscheen in 1955, drie jaar later gevolgd door 'Piano Rendezvous'. Vanaf 1963 werkte hij nauw samen met zanger Claude Nougaro met wie hij bevriend raakte. Ooit liet Nougaro zich ontvallen: "Mon big band à moi, ce sont les dix doigts de Maurice Vander".

Vander nam ook een solo-pianoalbum op met nummers uit Nougaro's repertoire. In 1971 verscheen zijn album 'Maurice Vander', gevolgd door 'Du Côté de chez Swing'. In 1962 won hij de Prix Django Reinhardt. 

Foto: © magma.fan.free.fr

Categorie
Muziek
Datum
20 februari 2017
om 07:07

Deel via