The Art Server

Fusiongitarist Larry Coryell overleden

h

De Amerikaanse gitarist Larry Coryell is op 73-jarige leeftijd overleden. Enkele dagen voor zijn dood trad hij nog op in een jazzclub in New York. Hij gaat de geschiedenis in als de een pionier die muzikstijnen als jazz en rock micnter, wat hem de bijnaam ’the godfather of fusion' bezorgde.

Larry Coryell werd geboren in 1934 in Galveston, een plaats in de staat Texas. In 1965 trok hij naar New York waar hij beïnvloed werd door Chet Atkins, Chuck Berry en Wes Montgomery.

Eind jaren 60 en begin jaren 70 werd Coryell een van de meest gevraagde gitaristen in rock, jazz en andere muziekgenres. Gedurende die tijd deed hij mee met diverse rocksessies met onder anderen Jack Bruce, Jimmy Webb, The 5th Dimension, Charles Mingus, Billy Cobham, Chick Corea en John McLaughlin.

De albums die hij in die tijd produceerde werden een mengeling van rock, jazz, Oosterse toonladders en een vrije vorm van improvisatie van klassieke riffs. Ook maakte hij furore op de akoestische gitaar. Eind jaren 70 ging hij samen met John McLaughlin en Paco de Lucia toeren door onder andere Europa om zijn snelle solo's op de akoestische gitaar aan het publiek te tonen.

Op Coryell palmares prijken ook een zestigtal solo-albums. 

Foto: Youtube

Categorie
Muziek
Datum
22 februari 2017
om 11:45

Deel via