The Art Server

Dirigent en componist Staniswaw Skrowaczewski overleden

s

De Pools-Amerikaanse dirigent en componist Stanisław Skrowaczewski is op 93-jarige leeftijd overleden in Minneapolis, de grootste stad van Minnesota.

Als kind studeerde hij piano en viool. Hij debuteerde op jonge leeftijd met een uitvoering van Beethovens derde pianoconcert. Een blessure aan zijn hand beëindigde echter vroegtijdig zijn solocarrière.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Skrowaczewski aangesteld als dirigent van ondermeer de orkesten van Wrocław en Katowice, het Krakau Filharmonisch orkest en het Nationaal orkest Warschau. Hij studeerde compositie bij Nadia Boulanger in Parijs. In 1956 won hij de Santa Cecilia competitie (Fondazione musicale Santa Cecilia) voor dirigenten.

Hij maakte furore als dirigent van het Minneapolis Symphony Orchestra, en was ondermeer eerste dirigent van het Hallé Orchestra in Manchester en deed gastdirecties over de hele wereld. Skrowaczewski was ook artistiek adviseur van het Milwaukee Symphony Orchestra.

Zijn complete opnames van de symfonieën van Bruckner met het Radio Symfonieorkest van Saarbrücken kreeg veel bijval. De 9de symfonie in deze reeks ontving in 1998 de Golden Note Award. In 2005 en 2006 nam hij de complete symfonieën van Beethoven op.
 

Categorie
Muziek
Datum
24 februari 2017
om 11:01

Deel via