The Art Server

Controversiele fotograaf Ren Hang overleden

e

Fotograaf Ren Hang, een van de kopstukken van de nieuwe generatie van de Chinese fotografen, is op 29-jarige leeftijd uit het leven gestapt. Dries Roelens van fotogalerie Stieglitz19 bevestigde het nieuws.

Momenteel loopt in het Amsterdamse Foam een tentoonstelling van de omstreden kunstenaar. Tijdens Unseen Photo Fair 2016 werd hij geselecteerd voor het Outset | Unseen Exhibition Fund.

Ren Hang, die geregeld het slachtoffer was van censuur en intimidatie door de Chinese autoriteiten, werd meedere malen gearresteerd vanwege zijn seksueel expliciete foto’s.  Hoewel hij wereldwijde bekend verwierf, kreeg hij in eigen land nooit de erkenning die hij verdiende, mede omdat hem in Beijing en bij uitbreiding in grote delen van China weinig mogelijkheden tot tentoonstellen werden geboden. Nochtans was zijn werk de zien op  solo-tentoonstellingen in Antwerpen, Athene, Bangkok, Kopenhagen, Frankfurt, Hong Kong, Marseille, New York, Parijs en Wenen, en platforms zoals Flickr, Facebook en Instagram.

Ren Hang werd geboren in 1987 in Nong' An, een voorstad van Changchun, hoofdstad van de province of Jilin, bijfenaamd het “Detroit of China”. Op 1jaige leeftijd trok hij naar Beijing reclame te gaan bestuderen. Ondertussen lanceerde hij zich als autodidactisch fotograaf.

TASCHEN presenteerde de eerste internationale collectie Ren Hang, wiens naaktfoto’s zo’n negentig exposities in de laatste vijf jaar, massa’s volgers op internet en acht in eigen beheer gepubliceerde monografieën hebben opgeleverd en nu voor zo’n zeshonderd dollar verkocht worden. Hangs levendige en expliciete foto’s tonen naakte vrienden en fans in de buitenlucht, kwetsbaar, onverbloemd en weergegeven in een verstrengeling van lichamen en lichaamsdelen die hem als fotograaf in de voorste gelederen plaatsen van een genderfluïde wereld en van de Chinese censuur.

De fotografie van Ren Hang is eerder in Nederland te zien geweest in de groepstentoonstelling FUCK OFF 2 in het Groninger Museum in 2013. Deze tentoonstelling werd samengesteld door kunstenaar en activist Ai Weiwei.


Untitled, 2016 © Ren Hang / courtesy Stieglitz19 

Categorie
Fotografie
Datum
25 februari 2017
om 14:14

Deel via