The Art Server

Romanovs & Revolutie in de Hermitage Amsterdam

Unknown-2

Nog tot en met 17 september loopt in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling “Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie”.

In een waar beeldverhaal vertellen ruim 250 objecten over het leven van tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen. Het publiek ervaart het scherpe contrast tussen enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende politieke en sociale onrust tijdens Nicolaas’ regering.

Achteraf blijken keuzes en beslissingen van de tsaar de Revolutie en het einde van de Romanovs in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar te hebben gemaakt. De laatste levensjaren van het tsarengezin komen heel nabij. Alle gezinsleden werden in juli 1918 vermoord.

De tentoonstelling bevat voor West-Europa exclusieve bruiklenen, natuurlijk uit de Hermitage in St.-Petersburg, maar ook uit het Staatsarchief van de Russische Federatie in Moskou.

Tot de getoonde topstukken behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie (facsimile) van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens.


Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910 © GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

Categorie
Cultuur
Datum
25 februari 2017
om 11:15

Deel via