The Art Server

Jazzpianist Fumio Karashima overleden

d

De Japanse jazzpianist en componist Fumio Karashima is op 68-jarige leeftijd overleden in Tokio. Hij stond bekend als een van de  grootste jazz pianisten van zijn land, maar ook wereldwijd bekend ondermeer voor zijn samenwerking met Elvin Jones, waarmee hij in de jaren tachtig optrad.

Karashima speelde in de loop der jaren ook samen met drie grote drummers: George Ohtsuka, Williams en Jack DeJohnette. 

Geboren in 1948 in de Japanse prefetuur Oita studeerde Karashima op jonge leetijd  piano bij zijn vader, die les gaf aan de Universiteit van Kyushu. In de jaren zeventig verhuisde hij naar New York om later terug te keren naar zijn geboorteland. In 1975 trad hij toe tot de band van drummer George Ohtsuka waarna hij ging spelen bij Elvin Jones Machine met wie hij diverse  live-albums maakte waaronder 'Live At Pin Inn "(1985).

In 1976 bracht hij onder zijn eigen naam het album "Piranha” uit, gevolgd door  "Hot Islands '(1979)," Sho "(1980)," Child In The Wind' (1981) en Etranger "(1986). In 2003 maakte hij een toer door de Zuid-Amerikaanse landen Cuba, Panama, El Salvador, Mexico en Argentinië.

Met drummer Jack DeJohnette oogstte hij succes met ”Moon River" (2008). In de jaren negentig trad hij ook vaak op met drummer Tony Williams. In 2005 won hij de 31st Nanri Fumio Prize.

Foto: ©  Fumio Karashima-site

Categorie
Muziek
Datum
28 februari 2017
om 11:17

Deel via