The Art Server

Kunst is een feest! Karel Appel in Parijs

Unknown

Nog tot en met 20 augustus loopt in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris uitzonderlijke tentoonstelling met eenentwintig schilderijen en sculpturen van de Karel Appel onder de titel  'L'art est une fête !'. Curator van dienst is Choghakate Kazarian.

De Nederlandse kosmopolitische kunstenaar Karel Appel staat bekend als één van de stichtende leden van de CoBrA-groep, opgericht in Parijs in 1948.

Appel, wiens werk hoort tot het abstract expressionisme, maar vestigde zich in Frankrijk in 1950. Zijn onderwerpen waren vriendelijke onschuldige kindwezens en fantasiedieren. Hij liet zich daarbij beïnvloeden door de manier waarop mensen met een verstandelijke beperking tekenen en schilderen, iets wat in die tijd revolutionair kan worden genoemd. De stijl van kindertekeningen vulde Appel aan met de stijl van Afrikaanse maskers.

Het werk van Appel is meestal uit meerdere lagen opgebouwd, waardoor het werk diepte en reliëf krijgt. Naar eigen zeggen draaide hij vaak het werk op zijn kop of keek hij tussen zijn benen door naar het werk. Dit is een bekende manier om te controleren of de compositie van een werk evenwichtig is. Appels gedrevenheid komt naar voren in zijn uitspraak: Een leven zonder inspiratie is voor mij het allerlaagste, het meest platvloerse wat er is.

Vanaf het eind van de 20e eeuw wordt het werk van Appel algemeen geaccepteerd. In Amstelveen is er een speciaal museum aan Cobra en Appel gewijd: Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen. Schilders als Herman Brood, Fred Bervoets, Menno Baars en Jan Cremer zijn door Appel beïnvloed.


Monde animal, 1948 Huile sur toile, 96 x 126 cm Musée d'Art moderne de la Ville de Paris
Photo: Fondation Karel Appel © Karel Appel. Foundation / ADAGP, Paris 2017

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
01 maart 2017
om 15:51

Deel via