The Art Server

Bonhams veilt zeldzaam werk van Kirchner

b

Vandaag wordt bij Bonhams in Londen een aantal schetsen onder de hamer gebracht van de Duits expressionist Ernst Ludwig Kirchner die wordt gezien als voorman van Die Brücke, een kunstenaarscollectief dat van 1905 tot 1913 actief was en later uiteenviel.

De collectie omvat 40 aquarellen en tekeningen en wordt geschat op tussen de  150,000 en 200,000 pond.

Ernst Ludwig Kirchner werd geboren in 1880 in Aschaffenburg, een plaats in de Duitse deelstaat Beieren.  

Stilistisch kenmerkt het echte autonome werk van Kirchner zich door een zeer primair kleurgebruik. Tevens is er veel aandacht besteed aan autonome expressie. Hij drukte de schizofrene sfeer van zijn tijd uit in een geladen, gespannen sfeer.

Kirchner werd vooral beïnvloed door Vincent van Gogh en Edvard Munch. Vanaf 1909 is de kunst van Oceanië en in mindere mate Afrika een belangrijke inspiratiebron. Kirchners geliefde, Doris Grosse, was zijn belangrijkste model. Haar zien we dan ook veelvuldig terug op zijn van kleur vervulde schilderijen.

Vanaf 1910 schilderde Kirchner veel stadsgezichten ('Großstadtbilder’), voornamelijk van Berlijn. Een beroemd werk uit deze tijd is Potsdamer Platz in Berlin, waarin hij twee prostituees afbeeldde. In de werken van Kirchner hadden de randfiguren uit de samenleving vaak een hoofdrol. Hij overleed in  1938 in Davos.A collection of sketches compiled by the artist for his doctor and patron Dr. Frédéric Bauer. Photo: Bonhams.

Categorie
Veiling
Datum
02 maart 2017
om 07:07

Deel via