The Art Server

Claudius Civilis onder de scanner

Unknown-1

Rembrandts Claudius Civilis wordt in het Amsterdamse Rijksmuseum met een macro-röntgenfluorescentiescanner (MA-XRF) aan een onderzoek onderworpen. Doel is meer inzicht te krijgen in de opbouw en stappen in het maakproces van Rembrandt Jansz. van Rijn dat dateert uit 1661,

"De Samenzwering van Claudius Civilis" is het  grootste schilderij dat ooit door Rembrandt Jansz. van Rijn werd gemaakt. Het schilderij is eigendom van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten en bevindt zich al meer dan 150 jaar in het Nationalmuseum in Stockholm.

Het doek vertelt het verhaal van van de Romeinse burger van Bataafse afkomste Gaius Julius Civilis (25 - ?) die de opstand leidde van de Bataven tegen de Romeinen in de jaren 69 en 70. De enige kennis over hem komt van de Historiae van de Romeinse schrijver Tacitus.

Ter gelegenheid van de viering van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Zweden en Nederland is het meesterwerk sinds maart 2014 te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Deze zomer zal het schilderij weer terugreizen.


©  Nationalmuseum in Stockholm.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
02 maart 2017
om 14:28

Deel via