The Art Server

Kunstenaar Gustav Metzger overleden

J

De Duitse kunstenaar en politiek activist Gustav Metzger in op 90-jarige leeftijd overleden in Londen. Hij verwierf bekendheid als pionier van de ‘auto-destructive kunst’

Metzger werd geboren in de Duitse stad Nurenberg uit Pools-joodse ouders. Hij kwam vluchtend voor de nazi’s in Londen terecht via het zogenaamde “Kindertransport”. Hij studeerde kunst in Cambridge, London, Antwerpen en Oxford. In 1969 verscheen zijn “Auto-Destructive art manifesto” dat omschreven werd als “primarily a form of public art for industrial societies.”

Metzger nam deel aan Documenta in 1955 en 2012. In gaf hij ook het eerste nummer uit van het blad Computer Art Society.

De Engelse rockgitarist Pete Townshend schrijft zijn legendarische gitaarvernietigende act toe aan de theoriëen van Gustav Metzger. Een voorbeeld van deze energieke optredens is de roemruchte uitvoering van "My Generation" waarbij een drumstel ontplofte met iets meer explosieven dan van tevoren afgesproken was.

foto: artandresearch.org.uk

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
03 maart 2017
om 16:15

Deel via