The Art Server

Musée d'Orsay heeft nieuwe directeur

Unknown-2

Niet de Belg Michel Darguet, maar Laurence Élisabeth de Pérusse des Cars is de opvolgster van Guy Cogeval als directeur van het Parijse musée d'Orsay. Cogeval zal vanaf nu een onderzoekscentrum gaan leiden over het Symbolisme en de avant-gardekunstenaars Les Nabis.

De 50-jarige Des Cars is de dochter van auteur en journalist Jean des Cars en kleindochter van romanschrijver Guy des Cars.

De nieuwe baas van van het Parijse musée d'Orsay moest het opnemen tegen Dominique de Font-Réaulx (Musée Delacroix), Sylvain Amic (Réunion des Musées Métropolitains de Rouen) en de enige niet-Fransman Michel Draguet, de directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

Des Cars studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit Paris IV-Sorbonne en aan de 'École du Louvre. In 1994 werd ze benoemd tot conservator van het musée d'Orsay. Ze is gespecieliseerd in kunst uit de xixe siècle en begin xxe eeuw.

In 2007 werd ze benoemd tot wetenschapeijk directeur van het l'agence France-Muséums en verantwoordeijk voor de ontwikkeling van het  in Louvre Abou Dhabi. In 2011 werd ze op vraag van minister van Culture, Aurélie Filippetti directrice van musée de l'Orangerie. Laurence des Cars is ridder in het Légion d'honneur en de l’ordre du Mérite.

Het Musée d'Orsay in Parijs is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum werd in 1986 geopend in het voormalige treinstation Gare d'Orsay. De Italiaanse architecte Gae Aulenti had de supervisie over de verbouwing, die duurde van 1980 tot 1986. 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
03 maart 2017
om 07:07

Deel via