The Art Server

Jazzmusicus Misha Mengelberg overleden

K

Misha Mengelberg, een van de belangrijkste hedendaagse componisten van Nederland, bekend als bandleider en jazzmusicus, is op 81-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Hij combineerde ideeën van Fluxus en free jazz met elementen uit de geïmproviseerde muziek en de klassieke muziek.

Mengelberg werd geboren in 1935 in Kiev,als zoon van dirigent en componist Karel Mengelberg. Na een korte passage in de filmindustrie, studeerde hij   aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij bevriend raakt met studiegenoten Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw. Terwijl hij nog studeerde sleepte hij Gaudeamusprijs in de wacht.

Bekend is ondermeer “Reconstructie”, de opera die hij met Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Jan van Vlijmen componeerden voor het Holland Festival van 1969, waarvoor Hugo Claus en Harry Mulisch het libretto schreven.

Misha Mengelberg speelde piano in The Stone, een jazz club in de Lower Eastside, Manhattan, was mede-oprichter van het Amsterdamse Bimhuis en ijverde voor betere voorwaarden voor componisten en muzikanten.

Vorig jaar stond ‘KOEIEN, opera misha’, in de Stadsschouwburg van Nijmegen op het programma, een unvollendete opera van componist-pianist Misha Mengelberg die voltooid is door filmmaker en schrijver Cherry Duyns (die ook de regie voor zijn rekening nam) en componist-pianist Guus Janssen.

Categorie
Muziek
Datum
04 maart 2017
om 13:34

Deel via