The Art Server

Museum de Lakenhal verwerft topstuk Theo van Doesburg

images

Op een veiling in Londen heeft Museum de Lakenhal in Leiden een zeldzaam, abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Het gaat om Contra-compositie VII, een aansprekend voorbeeld van De Stijl, zoals die door Theo van Doesburg gepropageerd werd.

In het schilderij is duidelijk de invloed van Piet Mondriaan te zien, met wie hij na zijn vestiging in Parijs in oktober 1923 gedurende een korte periode intensief optrok. Het Rijksmuseum toont het schilderij in een speciale opstelling ter gelegenheid van het jubileumjaar 100 jaar De Stijl.

In oktober publiceert het Rijksmuseum in samenwerking met Museum De Lakenhal een publicatie over Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg, geschreven door Doris Wintgens-Hötte. Daarin komt ook Contra-Compositie VII aan de orde. Dit boek zal op 6 oktober 2017 tijdens een De Stijl-symposium worden gepresenteerd in het Rijksmuseum.

Precies 100 jaar nadat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het gelijknamige tijdschrift De Stijl oprichtte, kan Museum De Lakenhal dit topstuk van internationaal belang voor altijd toevoegen aan de collectie.

Leiden is de bakermat De Stijl. Van hieruit ontwikkelde Van Doesburt zijn avant-garde kunst en bouwde hij aan een Europees netwerk van vernieuwende kunstenaars, architecten en vormgevers.


© Museum de Lakenhal

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
06 maart 2017
om 07:07

Deel via